Vier opties

Wanneer je gebruik maakt van dubbelzijdig bedrukt cadeaupapier heb je feitelijk vier opties; de voorzijde buiten, de achterzijde buiten, de voorzijde buiten met een omslag van de achterzijde en andersom.

Wanneer je alleen de voorzijde of achterzijde buiten doet, hou je de dubbelzijdige bedrukking als verrassing. Dat geeft een leuk effect bij het uitpakken.

Bij het werken met een omslag ga je voor een extra fraai ingepakt cadeautje, maar dan zonder de verrassing. Wil je weten hoe je een cadeautje strak inpakt zonder omslag? Lees dan ons blog daarover.

4 mogelijkheden met dubbelzijdig bedrukt cadeaupapier | CollectivWarehouse

Inpakken met een omslag

Wanneer je jouw cadeautje inpakt met een omslag kun je voor een echt mooi resultaat niet zonder dubbelzijdig plakband of cadeaustickers. Immers, op je omslag wil je bij voorkeur geen plakbandje zien. Dat is niet fraai. Dit heb je dus nodig:

– Dubbelzijdig cadeaupapier
– Schaar – neem een schaar die lekker scherp is en fijn knipt
– Dubbelzijdig tape, taperoller of cadeausticker
– Eventueel; gewoon plakband

Zo ga je te werk

Leg je cadeautje op het cadeaupapier en meet het benodigde papier goed uit. Net als bij het inpakken van gewone cadeautjes is het belangrijk dat je niet teveel papier gebruikt.

Bij omslagen moet je wel extra papier nemen voor de omslag zelf en een extra centimeter voor een vouwrandje. Bij een rechte omslag is de extra lengte de breedte van de gewenste omslag plus ca 1 centimeter bovenop de omtrek van het cadeautje plus 2 centimeter overlap waarop je de omslag vastplakt. Dus: omtrek + 2 + omslag + 1.

Omslagdriehoek opmeten | CollectivWarehouse

Schuine omslagen opmeten

Bij schuine omslagen heb je de hele breedte van de omslagdriehoek extra nodig; dus van linksonder tot rechtsboven. Je meet dan dus de brede zijde van de driehoek die je maakt met de omslag plus een centimeter.

Zoals in ons voorbeeld dus 12 plus 1 centimeter bovenop de omtrek van je pakje en 2 centimeter om het papier vast te zetten. Dus: omtrek + 2 + omslagdriehoek + 1.

 

Omslag vouwen

Bepaal welke zijde van het cadeaupapier de buitenzijde wordt, de andere zijde wordt dus je omslag. Leg het papier met de zijde van de omslag naar beneden toe voor je en met de zijde waaraan de omslag moet komen naar je toe.

Vouw eerst een smal randje om van ca. 1 centimeter. Dat geeft een extra mooi afgewerkt effect en laat je kniprand niet zien.

Vouw vervolgens de gewenste omslag. Je kan hierbij variëren in de breedte. Bekijk ook goed de verhouding van de omslag en het cadeautje zelf. En zorg er natuurlijk voor dat je de omslag niet te breed wordt. Je wil ca 2 centimeter overlap houden om de omslag vast de zetten op de andere zijde van het papier.

 

Omslag vouwen | CollectivWarehouse

 

Omslag vouwen | CollectivWarehouse

 

Omslag vastplakken | CollectivWarehouse

Vastzetten van de omslag

De omslag zelf kan gevouwen worden en heeft geen extra bevestiging nodig. Om het papier vast te zetten op de andere flap maak je gebruik van lekker sterk dubbelzijdig tape op de achterzijde van de omslag. In plaats van dubbelzijdig tape kun je eventueel ook gebruik maken van een lijmroller. Of je plakt het papier aan elkaar vast door middel van een cadeausticker.

Voor je de zijkanten dichtvouwt moet je eerst het pakje omdraaien. Je wil de sluitende flap op de boven- en onderzijde namelijk naar achteren toe wegwerken voor het mooiste resultaat.

Omslag vastplakken met cadeausticker | CollectivWarehouse

Korte zijden dichtvouwen | CollectivWarehouse

De boven- en onderzijde vouwen

Voor het dichtvouwen van de boven- en onderzijde heb je twee opties:

1. Eerst de zijkanten naar binnen vouwen en dan de flappen boven en onder zoals in dit voorbeeld. Let op dat je de flap met de omslag gebruikt als bovenste flap. Deze moet je eerst een klein randje terugvouwen naar achteren om de flap mooi af te werken. Anders gaat het papier van de omslag los staan. Dit is het mooist met dubbelzijdig tape.

2. Eerst de bovenzijde naar onderen vouwen, dan de zijkanten en dan de onderkant. Deze optie is beschreven in het blog Een cadeautje strak inpakken zo doe je dat.

Korte zijden dichtvouwen | CollectivWarehouse

Korte zijden dichtvouwen | CollectivWarehouse

XXL omslag voor kaartjes

Schrijf je bij je cadeautje graag een kaartje? Dan plak je die vast vaak met een plakbandje op het cadeautje. Met als resultaat dat er van het kaartje niet veel moois overblijft als je het ervan af haalt. Jammer als de ontvanger je lieve kaartje graag bewaart.

Een extra grote omslag van cadeaupapier is hiervoor de perfecte oplossing! Je schuift je kaartje gewoon in de omslag. Geen plakband nodig en mooi opgelost.

 

XXL omslag met wenskaart | CollectivWarehouse

Kom je er niet helemaal uit? Of heb je vragen?

Mail me dan gerust: suzanne@collectivwarehouse.com

Graag tot ziens!
Liefs Suzanne