Boeken kaft tip 1
Gebruik precies genoeg kaftpapier

Voor een mooi gekaft boek is het zaak om vooral niet teveel kaftpapier te gebruiken. Al het kaftpapier dat je teveel gebruikt zorgt feitelijk voor een rommeliger resultaat. Dus pas je boek voor je begint goed uit op het kaftpapier. Knip het kaftpapier zo passend mogelijk af. Passend als in; rondom je boek 5 centimeter extra papier.

Boeken kaften tips | CollectivWarehouse

Boeken kaften tips | CollectivWarehouse

Boeken kaft tip 2
Sla het kaftpapier mooi strak om het boek

Vouw een strook van 5 centimeter breed aan een van de zijkanten om. Doe dat zonder dat het boek ertussen ligt en zorg ervoor dat je vouwlijn netjes recht is. Leg vervolgens het boek op het kaftpapier en steek de kaft aan de zijde waar je de vouw gemaakt hebt in het omgeslagen kaftpapier.

Boeken kaft tip 3
Lekker strak werken

Het klinkt als een open deur; maar voor een strak gekaft boek moet je strak werken. Dat betekent dus dat je moet zorgen voor een goed passende kaft. Dat doe je door het kaftpapier – met beleid – goed strak aan te trekken bij het maken van de vouwen aan de lange zijden.

 

Boeken kaften tips | CollectivWarehouse

 

Boeken kaften tips | CollectivWarehouse

Boeken kaft tip 4
Knip het papier in ter hoogte van de rug

Om ervoor te zorgen dat je je boek veelvuldig kunt openen en sluiten zonder scheuren en beschadigen moet je het kaftpapier aan de boven- en onderzijde van de rug netjes afwerken. Dat doe je door op 1 centimeter afstand van waar de kaft openvouwt de rug netjes iets schuin in te knippen. Doe dat aan boven- en onderzijden, zowel aan de voor als achterzijde. Je maakt dus 4 knipjes. Haal vervolgens de omslag aan een zijde los en vouw het geknipte deel netjes om naar binnen. Zorg voor een hele kleine overlap van ca 1 millimeter ten opzichte van de rug van het boek. Je wil dat de kaft iets uitsteekt ter bescherming. Maar niet teveel want dan bestaat het risico dat de kaft op dat punt omvouwt en op termijn scheurt.

Boeken kaft tip 5
Plak de boven en onderzijde netjes af

Wanneer de rug afgewerkt is, kunnen we naar de laatste stap toe. Het afwerken van de boven- en onderzijde. Vouw de flappen kaftpapier aan beide uiteinden om in een driehoekje. Dat kan je doen terwijl het boek platligt. Let op dat je niet te krap op de omslag van het boek werkt, houd rekening met de dikte van de omslag van het boek.

Vouw vervolgens de flappen om naar binnen. Om dat netjes recht te doen kan je het beste de omslag van het boek zover mogelijk sluiten terwijl je past en vouwt. Vouw eerst alle vier de flappen om en controleer of de kaft rondom netjes om het boek past.

Plak pas als alle vier de flappen netjes zitten het kaftpapier af met plakband. Dat doe je door een plakbandje te plakken op de schuine naad waar de flappen over elkaar heen liggen.

Boeken kaften tips | CollectivWarehouse

 

Boeken kaften tips | CollectivWarehouse

Boeken kaft tip 6
Style je kaft naar smaak

Voor gekafte boeken zijn speciale etiketten te koop waar je je naam, het vak en de titel van het boek op kan schrijven. Wil jij nou niet gaan voor een standaard etiket? Denk dan eens aan cadeaustickers. Pak je een of meer effen cadeaustickers dan kan je daar ook alle informatie op kwijt. En jouw boeken zien er perfect gestyled uit, helemaal naar jouw smaak.

Bonustip
Maak je eigen boeklint

Voordat je begint met het kaften van boeken kan je zelf met sierlint een boeklint maken. Knip sierlint op maat; de diagonaal van je boek + 5 centimeter voor de bevestiging. Door te meten met de diagonaal van je boek in plaats van de hoogte hou je automatisch een mooie lengte over van je boeklint om het vast te kunnen pakken. Ook wanneer het lint wat schuin in je boek zou liggen.

Plak met een paar plakbandjes het sierlint vast op de bovenzijde van de rug van je boek. Leg het lint in het boek en knip de onderzijde van het lint bij naar smaak; recht, schuin, in een puntje. Klaar ben je!

Boeken kaften tips | CollectivWarehouse

 

Kom je er niet helemaal uit? Of heb je vragen?

Mail me dan gerust: suzanne@collectivwarehouse.com

Graag tot ziens! Groeten Suzanne